Hvorfor skriver jeg? / Why do I write?
Eller hvorfor skaber jeg i så mange forskellige retninger? / Or why do I create in so many different directions?
→ Scroll down for English.
Mens jeg forbereder alt det jeg egentlig gerne vil dele, vil jeg starte med at fortælle hvorfor jeg gerne vil dele det.
Dette er et brev fra mig, Maja, til dig der er nysgerrig på nordisk folkemusik, komposition, kreative eksperimenter, kulturel identitet og alt det indimellem.
Jeg skriver for at skabe mening. For at dele viden, refleksioner og spørgsmål.
De sidste år har jeg været i tvivl om hvorfor jeg gør alt det jeg gør nu, og alt det jeg har gjort førhen. Jeg er komponist, violinist og iværksætter inden for dansk og nordisk spillemandsmusik, og jeg er rigtig glad for alle mine bands, projekter og alle de udgivelser og de mange oplevelser jeg har fået derigennem. Men jeg må sige, selvom det alt sammen har været centreret omkring mit hjerteblod, den danske og nordiske spillemandsmusik, så stikker det i virkelig mange forskellige retninger. Så mange at jeg selv er blevet lidt forvirret;
Udover at have været medstifter af fire bands samt ét i eget navn, udgivet seks fuldlængde musikalbum, turneret i det meste af Europa, USA og Canada, og endda Australien (som altid er det “eksotiske” indslag når jeg nævner mine mange turnéer), som jo “hører til” når man er musiker, så har jeg også startet et forlag, udgivet en nodebog, lavet musikhistorisk podcast, undervist i violin, sammenspils og folkedans på musikskoler, højskoler og aftenskoler i det meste af Danmark og sågar Youtube, taget enkeltfag i folkedans på et universitet i Norge, lært at bruge grafisk design og layout før Canva blev en ting, lavet en endagsfestivalen i mit lokale forsamlingshus (hvor jeg også sidder i bestyrelsen), skrevet et værk til klassisk ensemble (og sav!) med udgangspunkt i et strikkemønster, taget en solistuddannelse i Contemporary Creative Art, og skrevet en folkemusikforestilling - ja, både musikken, manuskriptet og alt andet.
Såæh… Skulle jeg ikke lige lære at begrænse mig? Kunne jeg dog ikke bare fokusere på en ting? Hvad handler det her om? Hvad er det for et vanvittigt behov?
Skal jeg bevise et eller andet? Eller er jeg bare et utroligt søgende menneske? Har jeg en indbygget “har jeg gjort det én gang, har jeg prøvet det nok”-mentalitet?
Jeg er kommet frem til at alt hvad jeg laver handler om at skabe historier, oplevelser og fællesskab med og om spillemandsmusik fra Danmark og Norden.
“Det var jo ikke så svært at præcisere” tænker du måske. Men det har taget mig fem år at formulere den sætning.
Hvis jeg dykker lidt dybere, så handler det på den ene side om at jeg utroligt gerne vil viderebringe den viden og den følelse af fællesskab jeg selv har oplevet i og omkring spillemandsmiljøet i Danmark og resten af Norden. Det har været en øjenåbner for mig og en identitetsskabende én af slagsen.
Det undrer mig hvorfor dansk spillemandsmusik og -kultur er så underprioriteret et felt i den danske kulturpolitik, og hvorfor den bliver brugt så lidt af den danske befolkning generelt.
Jeg mistænker os - danskerne - for at det (igen!) er et af de felter hvor vi synes græsset er grønnere på den anden side - dvs. i så mange andre musikkulturer end den danske. Mange tænker ikke over at i andre nationaliteters ører lyder dansk traditionsmusik og danske sange eksotisk og fremmed, fordi det er ukendt for dem. Sådan lyder ukendt musik jo for nye ører. Og denne musik, denne kultur er jo ukendt for alle andre end os.
Jeg oplever at værdien af vores egen musikkultur i Danmark bliver underkendt og i nogle tilfælde nedgjort, og i al for høj grad sammenlignet med andre musikkulturer eller musikgenrer.
Vurderingen af dens kvalitet ud fra “rigtig eller forkert” eller “mest eksotisk” er et helt fejlagtigt fokus. Den burde ikke blive vurderet ud fra regler og former som hører til i andre kulturer eller genrer.
I stedet burde vi lade den stå som et fyrtårn; en selvstændig gren af verdens utallige typer af traditionel musik. I stedet burde det handle om at “denne musikkultur findes i Danmark, ergo er den værdifuld”. Den er dyrket, opvokset og udviklet i Danmark, og er derfor noget særligt i internationale sammenhænge - det kan vi ikke komme udenom.
Men indefra, når vi hører de danske musiktraditioner med vores egne ører, tror jeg vi har et iboende kollektivt dårligt selvværd omkring vores egen kultur, der gør, at vi underkender dens eksistens, dens særegenhed, dens værdi.
Det er dét, jeg gerne vil komme til livs; vi skal have mere kulturelt selvværd.
Og en af de måder hvorpå vi kan få skabt det, tror jeg, er ved først og fremmest at gøre folk bevidst om at denne musikkultur findes, vise hvordan den fungerer og at blive ved med at fortælle at den er noget særligt for lige præcis dette sted i verden.
Bevidsthed kan viderebringes i mange forskellige former - koncerter, teater, nye veje i komposition, aktiviteter, undervisning, blogs osv. Det er måske derfor jeg har bredt mig så meget ud, som jeg har; jeg ville se hvad de forskellige ting kan, og forsøge at nå så mange mennesker som muligt.
Mit ønske om at dele min viden og refleksioner med jer handler også om at jeg simpelthen ikke ved hvad jeg vil lige nu. Og ved at dele det med min omverden håber jeg at få hul på… et eller andet!
Hvordan gør jeg bedst brug af mine evner? Hvor ligger den spidskompetence, som føles helt “rigtigt” for mig? Det, der passer bedst til den jeg er; den bedste kombination af min viden, energi, kapacitet og kreativitet? Og hvad er det, jeg virkelig brænder for?
Så hvorfor skriver jeg?
Jeg skriver for at give min hjerne luft, helt enkelt. Det er sådan jeg rydder op i mine tanker og skaber en lineær tankerække når en kreativ proces starter. Det gør mig i stand til at finde konklusionerne midt i alle overvejelserne, og det gør mulighederne og de næste skridt i processen mere håndgribelige for mig.
I de seneste år er mange af udviklingsprocesserne omkring mine projekter foregået på skrift, og det er spændende stof, altså! Så hvorfor ikke dele det med nogen?

Denne publikation er min flaskepost til alle, der sidder med lignende spørgsmål som mig om kultur og arv, og hvad nordisk folkemusik, -kunst og -kultur kan og skal i en moderne sammenhæng; hvordan, hvorfor og for hvem
Den handler også om selvværd, identitet, at finde sit ståsted, nye (eller bare de rette) veje og at finde sit slæng.
Jeg stiller masser af spørgsmål og forsøger at skrive og teste mig frem til svarene - eller flere spørgsmål.
Her er det nemlig rejsen der er vigtig, og jeg håber I vil være med!
Jeg mener alt dette helt adskilt fra en ekskluderende, begrænsende form for nationalisme eller andre politiske dagsordner - de tilhører ikke mit felt eller fokus.
Mit felt er at skabe mere fællesskab med fodfæste i folkekultur. Det handler for mig om at dele viden, at forbinde mennesker og skabe flere musikalske møder indenlands og udenlands, på tværs af kommunegrænser, landegrænser, alder, politik og kulturelle baggrunde.
Hvad kan du forvente?
Til at starte med sigter jeg efter at sende et eller to breve til dig om måneden. På sigt kan det måske komme op på ét om ugen. Brevene vil handle om mine projekter på en måde hvor refleksionerne og processerne er i centrum. Det vil aldrig være direkte “reklame”, men jeg vil engang imellem inkludere information om nye udgivelser og produktioner eller min koncertkalender.
Jeg har allerede skrevet en masse tanker om eksperimenter som bl.a. blev fundet på og udført under min uddannelse på solistlinjen Contemporary Creative Artist på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, som jeg lige har færdiggjort. Og det er disse tanker, jeg er i gang med at rydde op i så jeg kan dele dem med jer her i mit lille nye “zine”.
Jeg håber jeg kan finde jer derude, og at I finder mig.
Alt det bedste til dig, kære læser -
Maja
Der er to måder hvorpå du kan følge mit nyhedsbrev “The Nordic Folk Composer”
Som gratis abonnent får du:
- Alle breve i din indbakke
- Adgang til brevet i app’en
Som betalende abonnent får du:
- Alle breve i din indbakke
- Adgang til brevet i app’en
- Adgang til alle tidligere breve i app’en
- Mulighed for at kommentere og være med i mit “community” samt den tilhørende chattråd.
- Tilbud og rabatter på musik og andre produktioner.
While I prepare everything I really want to share, I’d like to start by explaining why I want to share it in the first place.
This is a letter from me, Maja, to you - and anyone curious about Nordic folk music, composition, creative experiments, cultural identity, and everything in between.
I write to make sense of things. To share knowledge, reflections, and questions.
In recent years, I’ve found myself questioning why I do everything I do now and everything I’ve done before. I am a composer, fiddler and cultural entrepreneur working within Danish and Nordic traditional music, and I really love all my bands, projects, all the albums we’ve released and all the amazing experiences. But honestly, besides the fact that everything has revolved around something I love, Danish and Nordic traditional music, it’s taken so many different directions. So many, in fact, that I ended up confusing myself.
Besides co-founding four bands, plus one in my own name, releasing six full-length albums, touring most of Europe, the US, Canada and even Australia (which always ends up being the “exotic” part when I list my tours), as you do when you’re a musician, I’ve also started a publishing company, released a tune book, produced a music history podcast, taught violin, ensemble and folk dancing classes at music schools, folk high schools and evening schools across Denmark and even on YouTube. I have taken courses in folk dancing at a Norwegian university, learned to use graphic design and layout before Canva became a thing, organized a one-day festival in my local community hall (where I also serve on the board), written a piece for classical ensemble (including a musical saw!) based on a knitting pattern, completed a advanced post-graduate degree in Contemporary Creative Art, and written a folk music theatre piece - yes, both the script, the music and everything else.
So... maybe I should learn to limit myself a bit? Couldn’t I just focus on one thing? What is this even about? What is this relentless drive?
Am I trying to prove something? Or am I just an incredibly curious person? Do I have some built-in “if I’ve done it once, I’ve done it enough” mentality?
I’ve come to the conclusion that everything I do is about creating stories, experiences, and community through and about Nordic folk music.
“Well, that wasn’t so hard to pinpoint!” you might be thinking. But it’s taken me five years to put that sentence into words.
If I dig a little deeper, it’s about a deep desire to pass on the knowledge and the feeling of community I myself have experienced within the folk music culture in Denmark and the Nordic region. It’s been an eye-opener for me and has shaped my identity in powerful ways.
I find it puzzling that Danish folk music and its culture is so underprioritized in Danish cultural policy, and that it is used so little by the general public in Denmark.
I suspect that we Danes are (yet again!) falling into the trap of thinking the grass is greener elsewhere - when it comes to music cultures, too. Many of us don’t realize that to people from other countries, Danish traditional music and songs sound exotic and unfamiliar, simply because they are unknown. That’s how unfamiliar music always sounds to new ears. And this music, this culture, is unknown to everyone except us.
In my experience, the value of our own music culture in Denmark is underestimated and, in some cases, even diminished, and far too often compared to other music cultures or genres.
Evaluating its quality based on “right or wrong” or “most exotic” is the wrong focus entirely. It shouldn’t be judged by the rules or forms of other cultures or genres.
Instead, we should let it stand tall, like a beacon; a distinct branch of the world’s vast range of traditional music. Instead, we should say: “This music culture exists in Denmark, therefore it is valuable.” It’s been nurtured, grown, and developed here - making it something truly special in a global context. That’s undeniable.
But from the inside, when we Danes listen to Danish music traditions, I think it’s a kind of collective cultural low self-esteem that makes us dismiss its existence, its uniqueness, its value.
That’s what I want to challenge: We need more cultural confidence.
And one way we can build that, I believe, is by first simply by acknowledging that this music culture exists, showing how it works, and sharing that it’s something quite special from this specific corner of the world.
Awareness can take many forms - concerts, theatre, new paths in composition, teaching, blogs, and more. Maybe that’s why I’ve spread myself across so many areas: I wanted to see what each of them could do, and try to reach as many people as possible.
My wish to share my thoughts and reflections with you is also rooted in the fact that I honestly don’t know what I want to do right now. And by sharing this with the world, I hope to reach some kind of breakthrough.
What is the best way for me to use my abilities? Where is my sweet spot - the thing that feels truly “right” for me? The path that best fits who I am; the best combination of my knowledge, energy, capacity, and creativity? And what am I most passionate about?
So, why do I write?
I write to give my brain some space to breathe. It’s that simple. It’s how I sort through my ideas to create a linear path of thought when a creative proces is on its way. It helps me reach conclusions in the midst of all the pondering, and it clarifies my possibilities and makes the next steps in the process more tangible for me.
In recent years, a lot of my project development processes have taken place through writing - and honestly, it’s exciting stuff! So why not share it with someone?

This publication is my little message-in-a-bottle to anyone having similar questions as me about culture and heritage, and what Nordic folk music, folk art and folk culture can do and should do in a modern setting - how, why and for whom.
It’s also about self-worth, identity, finding your footing, discovering new (or just the right) paths and finding your people.
I’ll ask lots of questions, and write and test my way toward the answers - or more questions.
Because here, the journey is the point. And I hope you’ll come along for the ride.
I mean all of this quite separately from any exclusionary. limiting forms of nationalism or other political agendas - they do not belong to my field or focus.
My aim is to create more community, grounded in folk culture. It’s about sharing knowledge, connecting people and creating more musical encounters - within and across borders: Municipal, national, generational, political, and cultural backgrounds.
What can you expect?
To begin with, I aim to send you one or two letters a month. Eventually, maybe one a week. The letters will revolve around my projects in a way where the reflections and processes take center stage. It will never be “promotion”, but now and then I’ll include info about new releases, productions, or my concert calendar.
I’ve already written a lot of thoughts and experiments - many of which were imagined and carried out during my time studying Contemporary Creative Art at the Danish National Academy of Music in Esbjerg, the advanced post-graduate degree that I’ve just finished. And it’s these thoughts I’m currently sorting through to share with you here in my little new zine.
I hope to find you out there, and that you’ll find me too.
All the best to you, dear reader -
Maja
There are two ways you can subscribe to my newsletter “The Nordic Folk Composer”:
As a free subscriber, you’ll get:
– All new letters in your inbox
– Access to the newsletter in the app
As a paid subscriber, you’ll get:
– All new letters in your inbox
– Access to the newsletter in the app
– Access to all past letters in the archive
– The ability to comment and join the community chat
– Offers and discounts on music and other productions.